Oedeem-fysiotherapie

Oedeemfysiotherapie is een behandeling van verschillende soorten oedeem. Er is hier sprake van een vergrote omvang van een deel van het lichaam door een oedeem, oftewel een vochtophoping. Er zijn grofweg 3 soorten waar de oedeemfysiotherapie mee werkt en combinaties daarvan. Dat zijn: Lymfoedeem, Veneus Oedeem en Lipoedeem. Daarnaast zijn er combinaties, zoals een Lipo-lymfoedeem.

Lymfoedeem

In het geval van lymfoedeem is er sprake van een abnormale ophoping van weefselvocht in het lymfesysteem. Het lymfesysteem is een wijd vertakt netwerk van lymfevaten en lymfeklieren en ligt parallel aan de bloedvaten verdeeld over het hele lichaam en filtert ongeveer 10 % van het bloed. Het lymfesysteem is onderdeel van het afweersysteem. Lees meer over lymfoedeem.

Veneus Oedeem

Veneus oedeem is een ophoping van vocht, meestal in de benen ten gevolge van slecht werkende bloedvaten. Met name de afvoerende aderen zijn hier het probleem. Hierin zitten kleppen die ervoor zorgen dat het bloed niet terugstroomt naar de voeten. Lees meer over veneus oedeem.

Lipoedeem

Lipoedeem is een chronische stofwisselingsstoornis, waarbij er sprake is van een stoornis in het vetweefsel. Naast de abnormale vetverdeling zijn er aanwijzingen dat er ook een verminderde afvoer van weefselvocht (lymfe) in combinatie met verslapping van het bindweefsel kan zijn. Lees meer over lipoedeem.